Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Meme Kanseri Nasıl Yayılır?

Diğer tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de kanser hücrelerinin başlıca özelliği köken aldıkları hücre topluluğundan (ana tümörden) ayrılmak ve doku arasına yönelmektir. Kanser hücreleri doku arasında ilerler ve toplardamarların duvarını tahrip ederek içine sızar dolaşıma karışırlar veya lenfatik kanallara girip lenf bezlerine ulaşırlar. Bu hücreler ya bir organa(kemik, karaciğer, beyin gibi) ya da lenf bezlerine yerleşirler ve orada yeniden çoğalmaya başlarlar. İşte ana tümörden ayrı gelişen bu yapılara metastaz denir.

Kanser tedavisinde uygulanan özel ilaçların(kemoterapinin) amacı hem ana tümörü hem de dolaşımdaki hücreleri ve metastazları yok etmektir. Tümör ne kadar geç fark edilirse metastaz olasılığı da o kadar yüksektir.

Meme kanseri hücrelerinin en sık yayıldıkları yer koltukaltındaki lenf bezleridir. Bu nedenle her tanı alan meme kanseri hastasında koltukaltı durumunu değerlendirmek gerekir.

Meme kanseri ayrıca kemiklere, karaciğere, akciğere ve beyne metastaz yapabilir. Bu nedenle özellikle boyut olarak büyük ve koltukaltına yayılmış tümörlerde ameliyattan önce metastaz taraması yapmak gerekir. Bu amaçla yapılan tetkiklerde sadece gözle görülebilir boyuttaki metastazları saptamak mümkündür. Halen dolaşımdaki henüz yerleşmemiş hücreleri saptamamızı sağlayan bir yöntem bulunmuş değildir.(Son yıllarda buna yönelik araştırmalar artarak devam etmektedir.)

Metastaz taraması için yapılan başlıca testler:
Karın ultrasonografisi ve karaciğer kan testleri (karaciğer metastazı için),
Akciğer filmi (akciğer metastazı için),
Kemik sintigrafisi (kemik metastazı için),
Beyin MR’ı (beyin metastazı için),
PET-CT (tüm vücut taraması için).